Historiikki

Lionspalvelua jo vuodesta 1959

Syksyn 1959 aikana oli Lions Clubin perustamisesta keskusteltu melko laajasti Vammalan miesten kesken. Eräästä alustavasta kokouksesta jäivät miesten mieliin silloisen varapiirikuvernööri Erik Salvenin lausumana sanat: "Olla lion, ei merkitse ainoastaan jäsenyyttä jossakin järjestössä. Se on elämäntapa. Ystävyyttä ei tule pitää välikappaleena vaan tavoitteena".

Tälle hienolle elämäntapaohjeelle perustettiin 19. päivänä marraskuuta 1959 nykyisen Vammalan Seurahuoneen tiloissa 28-jäseninen Lions Club Vammala ry. Se oli 134. klubi Suomessa. Nyt klubeja on 960. Perustamisjuhla pidettiin 26. päivänä maaliskuuta 1960. Tänään klubin jäsenmäärä on 37. Viimeisin mukana ollut perustajajäsen Kalervo Kari nukkui pois 96-vuotiaana 10.01.2005.

Lionien puolisoiden mukaantulosta klubitoimintaa tukemaan keskusteltiin jo klubin ensimmäisessä kuukausikokouksessa joulukuussa 1959. Useiden aktiviteettien toteutuksessa olivat rouvat mukana heti klubin alkuvuosista alkaen. Säännöllisen ladytoiminnan perustamispäiväksi on pöytäkirjoihin merkitty 3. päivä maaliskuuta 1964. Tällöin päätettiin myös se, että ladyjen "virat" seuraavat aviopuolisoiden vastaavia virkoja klubissa.

Lionspalvelua on siten Vammalassa toteutettu jo 45 vuotta, josta ainakin 40 vuotta lionit ja ladyt yhdessä. Tuloksia on tullut. Monimuotoinen lionstoiminta on ollut aktiivista ja lionspalvelu on edelleen säilyttänyt paikkakunnalla arvostetun aseman.

Varoja palveluaktiviteetteihin on kerätty monin tavoin, kuten postimerkkien ja vanhojen kirjojen keräys ja myynti, jääjuhlat, huutokaupat, verokalenterin julkaiseminen, tukkilauttaveikkaus, tukinvieritys, mainoskulkue, lastenjuhlat, konsertit, kirkkojuhlat ym. Sastamalan Joululehden julkaiseminen on ollut jo noin 20 vuotta klubille eniten tuottoa tuova aktiviteetti. Viimeisin aloitettu aktiviteetti on vuoden ensimmäisen vammalalaisen vauvan syntymäajan arvaus.

Varojen käytön kohteina ovat olleet nuoriso, partiolaiset, oppilaitokset, vapaussoturit, sotaveteraanit, vanhustyö, terveyskeskus, aluesairaala ym.

Heti ensimmäisenä vuonna täyttyi Vammalan seuratalo ääriään myöten lastenjuhlan yleisöstä. Helmikuussa 1968 pidettiin Pororannassa jäärieha, jossa oli läsnä peräti 1648 maksanutta katsojaa. Toimikauden 1963 alussa alkoi klubin tähän asti mittavin aktiviteetti Sastamalakoti, joka aktiviteetti edelleenkin jatkuu. Tarkoitusta varten perustettiin joulukuun 30.päivänä 1963 kotihanketta hoitamaan Sastamalakodin kannatusyhdistys ry. Lionien johdolla yhdistys on saanut aikaan Vammalaan yksityisen vanhuksille tarkoitetun palvelukodin. Nyt yhdistyksellä on omistuksessaan 107 eläkeikään ehtineelle tarkoitettua, nykyajan vaatimusten mukaista asuntoa. Lionit ovat kodin hallinnossa edelleenkin mukana kantaen vastuuta yhdistyksen ja sen asukkaiden parhaaksi. Keväällä 1972 pidettiin lukion juhlasalissa Konsta Jylhän konsertti. Saliin eivät sopineet kaikki halukkaat, sisään sopi maksaneita kuulijoita oli yli 600.

Klubi on järjestänyt kolme piirikokousta vuosina 1972, 1979 ja 2000. Kansainvälinen nuorisovaihto on jokavuotisesti klubin ohjelmassa. Myös Lionsliiton kansainvälinen nuorisoleiri yhdessä LC Karkun kanssa järjestettiin Vammalassa kesällä 2000. Keväällä 1991 vierailtiin Unkarissa, jossa perustettiin LC Miskolc.

Klubi sai ladyjen lahjoittamana oman lipun keväällä 1975. Klubin perustamisen 15-vuotisjuhlassa Hotelli Ellivuoressa 15.3.1975 lipun vihki klubin jäsen kirkkoherra Timo Kökkö.

Klubin 45. toimintavuosi, presidenttinä Juhani Haapanen, aloitettiin arvokkaasti. Sunnuntaina 5.9.2004 paljastettiin Tyrvään kirkkopihalla muistomerkki Kotirintaman 1939–1945 kunniaksi.

Klubin perustamisen 45-vuotisjuhlakokouspäivänä 10.02.2005 suoritetaan päivällä Aittalahden puistoon Vammalan 1.1.1965 kaupungiksitulovuonna istutetun lionstammen muistolaatan paljastaminen.

Klubin perustamisesta on tullut kuluneeksi 45 tuloksellista vuotta ja ansiokkaan, säännöllisen lady-toiminnan alkamisesta 40 vuotta. Näiden vuosien tapahtumia muistelevat LC Vammalan lionit ja ladyt 10. päivänä helmikuuta 2005 kello 19 alkavassa juhlakokouksessa Sastamalakodissa. Kutsuvieraiden joukossa ovat Suomen Lions -liitto ry:n pääsihteeri ja lady Markus Flaaming, kaupunginjohtaja ja rouva Paavo Salli sekä E- piirin piirikuvernööri ja puoliso Heidi Rantala.

Juhlakokouksessa klubi antaa Vammalan Seudun Sotaveteraanit ry:n puheenjohtaja Lauri Koskelle sotaveteraanien kuntoutukseen tarkoitetun apurahan.

Me palvelemme- työ jatkuu edelleen.

Laati 12.1.2005 Rauno Laitinen

Ja näin se työ on jatkunut:

Päivitys 45 v - 50 v Laati Jussi Lehtinen 4.10.2011

Seuraavien viiden vuoden aikana nousi merkittävämmäksi aktiviteetiksi osallistuminen Sight First II keräykseen. Klubi ilmoittautui E-piirin kummiklubiksi ja hankkeen vetäjänä toimi Keijo Laine. Asetettu tavoite saavutettiin ja sen ansiosta klubin 15 jäsenelle myönnettiin Melvyn Jones jäsenyys. Yhdessä LC Karkun kanssa perustettiin paikkakunnalle uusi Leo-klubi.

Sastamalakodin asukkaiden viihdyttämiseksi rakennettiin pihamaalle huvimaja, jonka rakentamisessa Raimo Santalan osuus oli varsin merkittävä.

Keväällä 2008 klubi järjesti jälleen kerran piirikokouksen yhdessä LC Karkun kanssa.

Vammalan kaupungin sekä Mouhijärven ja Äetsän kuntien yhdistyttyä uudeksi Sastamalan kaupungiksi, klubin nimi muutettiin syksyllä 2009 LC Sastamala/Vammalaksi.

Keväällä 2010 vietettiin klubin 50-vuotisjuhlaa Hotelli Ellivuoressa liiton korkeimman johdon kunnioittaessa tilaisuutta läsnäolollaan. Korkeatasoisessa ohjelmassa kuultiin mm. sopraano Miina Liisa Värelän lauluesityksiä, tohtori Sami Mahkosen juhlapuhe ja unkarilaisen ystävyysklubin LC Miskolcin presidentin Zolt Istvanin tervehdys. Juhlatoimikunnan puheenjohtajana ja juhlaa varten laaditun historiikin tekijänä toimi Rauno Laitinen, joka menehtyi pitkäaikaiseen sairauteen tammikuussa 2010. Sen jälkeen puheenjohtajan tehtäviä hoiti kauden presidentti Pertti Tihveräinen.